Supliment la raportul de expertiza criminalistica (grafica)

Expert criminalist autorizat in
EXPERTIZA GRAFICA SI TEHNICA A DOCUMENTELOR

SUPLIMENT
LA
RAPORTUL DE EXPERTIZA CRIMINALISTICA (GRAFICA)
-EXTRAJUDICIARA- Nr. 56 din 09.10.2014
Nr. 58 din 10.10.2014

SOLICITA: DIETER STANZELEIT domiciliat in Bucuresti, Str. Polona Nr. 15, Sector 2

OBIECTUL EXPERTIZEI

Subsemnatul —, expert criminalist autorizat de Ministerul Justitiei in expertiza grafica si tehnica a documentelor, in temeiul art. 1 alin. 2 si art. 7 alin. 1 si 3 din O.G. nr. 75/24 august 2000 privind autorizarea expertilor criminalisti, modificata si aprobata prin legea nr. 488/11 iulie 2002 si legea nr. 156/2011, in baza contractului de prestari servicii de expertiza criminalistica (grafica) nr. 29/09.10.2014 incheiat cu Dl. DIETER STANZELEIT am realizat expertiza criminalistica a inca doua inscrisuri, pe care le vom prezenta separat, pentru a stabili daca sunt originale sau copii. Daca dintre acestea se stabileste ca unul sau mai multe acte reprezinta copii, sa se constate daca copiile respective au fost contrafacute sau reprezinta actele originale.

INSCRISURILE EXPERTIZATE

Reprezinta doua inscrisuri intitulate:
1. Adresa Directiunii Generale a Militiei nr. 167.040 din 11 iulie 1951 intitulata „NOTA”, dactilografiata pe o masina de scris de tip mecanic pe un act tipizat de format A5:

2. Un inscris intitulat „NOTA”, emis de CONSILIUL SECURITATII STATULUI, nedatat, dactilografiat pe o masina de scris de tip mecanic pe o fila de format A4.

CONSTATARI

1. Adresa nr. 167.040 din 11 iulie 1951 a Directiunii Generale a Militiei este dactilografiata pe o masina de scris de tip mecanic pe o fila de hartie tipizata de format A5.
Fila de hartie are portiunea alba de la partea inferioara rupta, are o culoare putin ingalbenita, cu semne de imbatranire, are urme de pliere pana aproape de rupere iar textura prezinta o satinatie redusa.
Textul are o desfasurare uniform, fiind dactilografiat la aceeasi masina de scris, nu exista urme de stergere sau adaugire care sa modifice continutul initial al actului, spatiile dintre randuri sunt constante (dactilografiate la un rand), fapt pentru care conchid ca textul este autentic.
Examenul unor fragmente din text scanate la o rezolutie de 1200 dpi si prelucrate cu Sharpness +51, luminozitate -6 si contrast +38 evidentiaza urmatoarele (foto 3):
– Textul dactilografiat a fost realizat cu o singura culoare, negru, specific panglicilor de masini de scris mecanice.

– Nu se constata urme ale culorilor rosu si galben, specifice imprimantelor tip laser color asistate de computer.

Caracteristicile hartiei suport de scriere, ale substantei de scriere (unicolor) conduc la concluzia ca actul este original.

2. Inscrisul intitulat „NOTA”, a fost realizat prin dactilografiere pe o masina de scris mecanica. La partea superioara este antetul:
„Consiliul Securitatii Statului”
Textul a fost dactilografiat cu spatii la un rand, cu primul paragraf pe stanga la 6 tastari si urmatoarele la 2 tastari, iar in partea dreapta dactilograful nu obisnuieste sa desparta in silabe, motiv pentru care marginalul are o forma neregulata. Nu sunt prezente elemente de stergere sau adaugire care sa modifice continutul initial al documentului.
Intre antet, titlu si text si intre randurile textului, spatiile sunt constante, realizate prin miscarea tamburului cu maneta speciala.
Din cele relevate conchid ca textul este unitar si a fost dactilografiat la aceeasi masina de scris, intr-o singura repriza.
Examenul unor fragmente din semnatura si semnatura/impresiunea de stampila, scanate la o rezolutie de 1200 dpi si setat cu Sharpness +37, luminozitate -20 si contrast +52 evidentiaza urmatoarele (foto11):

– Semnatura a fost realizata cu o substanta de scriere monocolora (albastru), fara urme de culori rosu si galben;
– Impresiunea de stampila a fost realizata cu tus de culoare neagra;
– In foto 12 se constata de asemenea existenta unei singure culori (negru), specific panglicilor masinilor de scris.

Caracteristicile hartiei suport, ale substantei de dactilografiere si de scris evidentiate mai sus permit sa apreciez ca actul este original.

Fata de cele prezentate, formulez urmatoarele

CONCLUZII

1. Adresa Directiunii Generale a Militiei nr. 167.040 din 11 iulie 1951 intitulata „NOTA” este un document original;

2. Documentul intitulat „NOTA” emis de CONSILIUL SECURITATII STATULUI, nedatat, este un act original.

EXPERT CRIMINALIST AUTORIZAT

Etichetat la: