Nunta părinţilor mei

Părinţii mei s-au căsătorit pe 7 septembrie 1939, la Primăria din Azuga. Acestei căsătorii i-a stat la bază un „Acord de Principiu” al Casei Regale române. Cu numărul de document CA/76/31. VII. 1939 şi prevăzut cu observaţia „strict secret”, comisarul regal Ioan Cotuneanu atestă faptul că, în interesul statului, Casa Regală a dat curs rugăminţii lui Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, de a-şi legaliza legătura cu cetăţeana străină Nerissa Jane Irene Bower Lyon , cu rezerva ca nunta să nu aibă loc nici la Bucureşti, nici la Sinaia sau la Săvârşin. Pentru autentificare, ofiţeri ai Casei Regale vor atesta identitatea mirilor, iar nunta nu va fi trecută în registrul oficial. În document, colonelul Ion Vasilescu de la Corpul de Detectivi a fost împuternicit să facă un raport către Casa Regală despre respectarea exactă a acestor condiţii. Din cauza situaţiei politice critice, căsătoria a trebuit ţinută în secret.

Raportul Corpului de Detectivi nr. D/117/13 Septembrie 1939, de asemenea purtând însemnul „strict secret” şi semnat de susnumitul colonel Ion Vasilescu, în calitate de Şef al Corpului de Detectivi, descrie desfăşurarea nunţii de pe 7 septembrie 1939, de la ora 9.30, la Primăria din Azuga. Marele Voievod Mihai şi Domnişoara Nerissa Jane Irene Bower Lyon (de origine străină) au păstrat secretul asupra căsătoriei, din motivele cunoscute. Pe lângă primarul oraşului, care a prezidat cununia, au fost prezenţi câţiva ofiţeri superiori ai gardei regale. Domnişoară de onoare a miresei a fost Prinţesa de Aosta, Irina, sora mai tânără a Elenei, mama tatălui meu.

Şase ani mai târziu, un alt înscris consemnează sfârşitul tragic al acestei legături fericite, scrisoarea din 8 decembrie 1945 a ministrului-secretar de stat Teohari Georgescu, cu numărul de înregistrare 10792, despre informaţiile şi documentele existente conform cărora cetăţeana britanică Nerissa Lions, soţia regelui, împreună cu fiul ei, a fost arestată de organizaţia germană SS a Capului de Mort, după 23 august 1944. Ce se întâmplase? S-au întâmplat foarte multe.