Carola Braun & Dieter Stanzeleit

Dieter Stanzeleit: Adevarul despre mama mea, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon

Carola Braun: Colegul meu v-a mai pus aceasta intrebare cu o alta ocazie si anume, daca sunteti intradevar fiul regelui Mihai si al sotiei sale Nerissa.
Dieter Stanzeleit: Da. Acest lucru este dovedit suficient prin documentele originale si martorii oculari. In afara de acestea si eu am amintiri legate de copilaria mea. Ceea ce lipseste este ultimul punct din cautarile mele, testul ADN, care nu s-a materializat datorita rezistentei masive pe care am intampinat-o din partea celei de-a doua familii a tatalui meu.

Sincer vorbind, eu va cred, chiar daca la inceput m-as fi indoit. Parintii dumneavoastra si povestea copilariei sunt lucruri care ar fi greu de inventat. In acest caz, dvs.ca german ati fi ales o alta combinatie, drept tata un nobil german sau englez, o regina drept mama frumoasa si sanatoasa, si in niciun caz aceste complicatii politice, care se potrivesc in cel mai mic amanunt din punct de vedere logic si istoric. In afara de aceasta, daca luam in considerare ce ati realizat dvs. si anume faptul ca sunteti un artist de succes, pedagog, om de afaceri la un nivel international, cred ca aceasta arata faptul ca nu intruchipati imaginea unui om in cautarea “familiei de vis” ca sa castige reputatie.
Aveti dreptate. Familia Stanzeleit era o familie saraca de refugiati din estul Prusiei. Mama mea de-a doua castiga ceva bani ca femeie de serviciu, apoi ca asistenta medicala, tatal de-al doilea  a lucrat ca impletitor de cosuri, apoi ca administrator. Eu m-am realizat prin puterile proprii.

Casatoria regelui Romaniei cu mama dvs. Nerissa Bowes Lyon este neobisnuita, Romania era aliata lui Hitler, dar regele era casatorit cu nepoata regelui Angliei.
Totul este dovedit prin documentele originale si declaratiile martorilor oculari.

Dupa relatarile din ziarele engleze Nerissa Bowes Lyon ar fi trebuit sa fie bolnava psihic si toata viata internata in sanatoriul Royal Earlswood?
Despre acest lucru am discutat cu istorici germani, romani, englezi si americani. Desigur ca au ras si au sustinut ca este vorba de o poveste de acoperire care a fost spusa din anumite motive.

Cine a fost Nerissa Bowes Lyon?
Fara nicio indoiala a fost intaia sotie a lui Mihai, principe mostenitor cu titlul de Mare Voievod de Alba Iulia si dupa aceea rege al Romaniei. Fara nicio indoiala ea a avut cetatenia britanica. A provenit dintro familie nobila si a fost o sotie potrivita pentru viitorul rege roman din cauza descendentei sale dintro ramura colaterala de la casa regala din Marea Britanie.

Dar in documentele romane este vorba de ,Nerissa Lions’?
Daca noi o sa investigam, nu o sa gasim nicio domnisoara sau doamna ‚Lions’ sau ‚Lyons’ in legatura cu regalitatea britanica. Dar din fericire am prenumele extrem de rar Nerissa si Jane Irene. Atunci numai o singura persoana poate fi luata in considerare: Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, care in 1939, anul nuntii sale, era nepoata directa a reginei Elisabeta din familia contelui de Strathmore din Scotia. Daca ne uitam in registrii britanici de nobilitate observam neclaritatile considerabile in legatura cu aceasta ,Nerissa’. Sigur este numai data sa de nastere, Londra 18.02.1919. Pana in anul 1959 a fost inregistrata ca fiind in viata si dupa aceea sub titlul ,a murit in februarie 1940’, o foarte vaga descriere. Am contactat General Register Office care din partea guvernului britanic administreaza toate datele de deces din Tara Galilor si Anglia si am cercetat in registrul din Scotia, Edinburg, degeaba. Nu a fost nicio inregistare intre anii 1937- 1943. In actuala si finala editie a Burkes Peerage observam din nou numai data de nastere a Nerissei fara nicio indicatie a mortii sale. Zapacit de aceasta confuzie neobisnuita, in anul 1996 l-am intrebat pe David Williamson, co-editor al Debrett’s Peerage care mi-a povestit despre articolele din 1987 din tabloizii britanici raportand ca Nerissa Jane Irene Bowes Lyon ar fi murit cu un an in urma ca pacient de mai mult timp al spitalului Royal Earlswood Redhill, un adapost pentru persoanele cu handicap mental. El sa oferit sa imi trimita cateva copii ale articolelor publicate intre 6 si 10 aprilie 1987.

Si au fost adevarate?
Nu, nu au fost adevarate. Dupa tabloizi Nerissa Jane Irene Bowes Lyon ar fi trebuit sa fi murit pe data de 22 ianuarie 1986. O fotografie arata mormantul ei sarac in cimitirul din Redhill, un mormant simplu de pamant, doua scanduri in forma unui ,T’ marcat cu o mica placa de plastic ,M 11135 Bowes Lyon’, nici un prenume, nicio data, nici flori. De ce nu a fost inmormantata la cimitirul familiei Bowes Lyon la castelul Glamis? Multe intrebari sau ridicat, de ex. referitor la cine a platit costurile ei de spitalizare si daca a avut vizite ale rudelor? A fost relatat ca in 1941, baronul Clinton, bunicul ei, le ar fi dus  pe Nerissa la Royal Earlswood, Redhill, impreuna cu sora sa Katherinesi cele trei verisoare Idonea,Rosemary si Ethelreda, toate cu handicap mental ereditar. A fost timpul atacurilor germane de Blitz si familiie lor nu au avut posibilitatea ingrijirii lor. Imediat dupa nasterea Nerissei, parintii ei au fost rusinati cand au realizat handicapul ei mental, desi din afara  nu era vizibil. Asadar parintii ei nu au anuntat nasterea in ziarul Times. Inca mai multe intrebari: Probleme ca acestea pot aparea la anumite incompatibilitati intre gene ale parintilor, dar cele doua mame, surorile Fenella si Harriet, au avut barbati diferiti. Aceste defecte sunt numai pe linie masculina. Totusi in acest caz toti fii au fost sanatosi, numai fiicele au fost afectate.

Si care a fost reactia administratiei publice?
Pe cererea mea la General Register Office, mi-au trimis o copie a certificatului de deces. In loc de data de nastere a Nerissei a fost inregistrata o alta data de nastere 17 februarie 1919. Dupa acest certificat Michael Fost ia anuntat moartea Nerissei autoritatii publice. Fiind inregistrat sub termenul ,qualification’ intrun mod cam straniu ca ‘occupier’ am fost curios si am aranjat o intalnire cu el. Raspunsul sau a fost ca el se ocupa cu organizarea evenimentelor sociale ale pacientilor si m-am mirat de ce decesul nu a fost anuntat de un membru al administratiei Royal Earlswood.Dupa mai multe intrebari puse de catre mine, omul ma privit prietenos si a spus: ,Nu ar trebui sa aveti incredere intotdeauna in ceea ce se scrie in ziare’. Avea dreptate. La London Central Register Office al guvernului nu am putut gasi nicio singura Nerissa care a murit in data de 22 ianuarie 1986, doar o anumita ,Kerrisa’. Faptul ca aceea persoana nu a fost Nerissa a fost confirmata in scris de catre acelasi oficiu si deasemeni de catre Serviciul national de sanatate, de care apartinea Royal Earlswood. In arhivele ziarelor din Londra, am gasit anuntul nasterii Nerissei pe prima pagina in editia din data de 26 februarie 1919: ,pe data de 18 februarie la Piata Cadogan 34 pentru onorabila doamna John Lyon – o fiica’, si la Arhivele Nationale sa confirmat ca razboiul Blitz a fost terminat cu luni in urma inaintea datei admisiei fetelor la Royal Earlswood, deci afirmatiile din tabloide au fost gresite. Cand am studiat in Registrul Central public al guvernului, testamentul tatalui Nerissei, John Herbert  Bowes Lyon, am vazut ca numele Nerissei nu a fost mentionat deloc. Faptul era straniu in special fiindca testamentul era facut pe 28 martie 1927 si tatal sau a murit in 1930.Toate fiicele sale au fost trecute ca avand drept la mostenire, chiar si Katherine care a fost intradevar cu disabilitati mentale, numai Nerissa lipsea complet. De la avocatul meu englez am auzit si aceasta a fost cu siguranta o editie manipulata mai tarziu, din cauza unei semnaturi uzuale pe original unde lipsea. Aceasta am citit ca pe linia mostenitorilor ,primei mele fiice Anne Feredith’si nu a fost urmata de a doua fiica, Nerissa Jane Irene, dar imediat de a ,treia fiica Diana Cinderella’. In conformitate cu un alt raport, Nerissa si Katherine ar fi trebuit sa viziteze pentru doi ani scoala speciala Arniston in Hemel Hempstead. Viitoarele mele anchete au fost fara rezultat. Fusese o scoala privata si nu ramasese nici un singur document. In Debrett’s Peerage familia Nerissei avea pe langa adresa din Londra intotdeauna o a doua in Paris, Rue de Longchamp 9, actuala ambasada a Mexicului. Deja in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial cladirea a fost proprietatea Statului Mexican. Cand am intrebat la Prefectura Nationala Franceza de date relevante de inregistrare, am auzit ca dosarul relevant era gol.

De ce au fost asa multe secrete?
Bineinteles ca sunt asa de multe secrete in legatura cu Nerissa Bowes Lyon. Potrivit unor martori oculari, Nerissa a lucrat pentru ,rezistenta’ in timpul razboiului. In cartea ,Operation Autonomous’ de Ivor Porter (publicata in 1989 de Chatto&Windus) acolo este o fotografie a ei impreuna cu mine.Ea este mentionata ca agent aliat. Alte motive pentru secrete sunt speculative. De al Arhivele Nationale Britanice, noi stim ca mariajul  printului  incoronat roman Mihai cu Nerissa a fost aranjat in timpul vizitei de stat a regelui Carol II si fiului sau in Londra 1938. La inceputul anilor 1939 Nerissa ramasese insarcinata, oricum Carol II ezita cu mariajul, ceea ce ar fi teribil de jenant pentru familia regala Britanica. Sincer, un membru al familiei regale britanice, nu ar fi putut fi niciodata o simpla amanta a printului incoronat al Romaniei in varsta de 17 ani! Un asemenea scandal ar fi amenintat existenta monarhiei britanice. Acordul casei regale romane pentru un mariaj secret a fost in final dat la 31 august 1939. Acordul parlamentului nu era necesar, deoarece inca din 1938 Romania a fost sub dictatura regelui Carol II. Dupa o confirmare a neutralitatii politice a Romaniei de catre consiliul coroanei, mariajul a avut loc in data de 7 Septembrie 1939 in Azuga. In acel moment Nerissa era in a saptea luna de sarcina, ceea cea ar fi cauzat senzatie in cazul unui mariaj public. Au fost cateva motive pentru secret si pentru o mica manipulare a numelui de familie al Nerissei ,Bowes Lyon’ in ,Bower Lions’. Cu adevarat complicate au devenit problemele, cand dupa lovitura de stat in august 1944, SS-ul a reusit sa o aresteze pe mama mea, Nerissa, si pe mine si ne-au deportat in Germania. Este dovedit cu documente si martori oculari ca Hitler a intalnito pe Nerissa in Wolfsschanze, sediul lui central, si ca el ar fi dorit sa smulga o pace separata de la Anglia. Cand aceasta nu a fost posibila, mama mea a fost impuscata in fata mea si mai tarziu am fost dat familiei Stanzeleit pentru ingrijire. Pentru a evita probleme periculoase, doamna Stanzeleit mi-a dat identitatea fiului ei decedat Dieter. Dupa aceea totul a fost bine tinut secret, in special intro perioada politica de reorientare. In aceasta relatie, imi pot imagina ca tatal meu, pe atunci ca fost rege al Romaniei, l-a tinut in secret primul mariaj pe 10 Iunie 1948 in Atena, cand sa casatorit a doua oara, un motiv bun pentru atitudinea lui rezervata fata de mine.